Somat Logo

Brownie cheesecake

Suroviny
Porcie: 12

  • 120 g horkej čokolády
  • 120 g masla
  • 5 vajec (použité v rôznych častiach receptu)
  • 60 ml mlieka
  • 350 g cukru (použité v rôznych častiach receptu)
  • 100 g polohrubej múky
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 500 g mascarpone alebo iného smotanového syra
  • 125 g kyslej smotany
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • vanilkový extrakt
  • múka na poprášenie
  • čerstvé maliny na servírovanie
  • 100 ml smotany na šľahanie (odporúčané servírovanie)
  • 1 polievková lyžica práškového cukru (odporúčané servírovanie)

Náčinie: rúra, malá rajnica, kuchynský robot alebo ručný mixér, forma na tortu, stierka, veľká misa, metlička na šľahanie, nôž

Rúru predhrejte na 180 °C. V malej rajnici na slabšom plameni rozpustite maslo a čokoládu. Odložte. V kuchynskom robote vyšľahajte zopár vajíčok, mlieko a časť cukru. Pridajte rozpustené maslo s čokoládou a šľahajte, kým nevznikne jednoliata zmes. Pridajte múku a soľ a šľahajte do hladka.

Vymažte tortovú formu maslom a v prípade potreby vysypte múkou. Pridajte cesto na brownie a vyrovnajte povrch. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 25 minút.

Zatiaľ dajte do veľkej misy mascarpone alebo smotanový syr, zvyšok cukru, zvyšné vajcia, kyslú smotanu a vanilkový extrakt. Vyšľahajte do hladka.

Vyberte z rúry tortovú formu a znížte teplotu na 160 °C. Prelejte zmes so smotanovým syrom do formy a vyrovnajte povrch. Formu opäť vložte do rúry a pečte približne 50 – 55 minút, kým náplň nestuhne.

Vyberte koláč z rúry. Nechajte vychladnúť a potom oddeľte koláč od bokov formy malým ostrým nožom. Otvorte formu a vyberte boky. Nechajte koláč vychladnúť a potom ho dajte schladiť do chladničky na minimálne 4 hodiny, najlepšie na celú noc.

Smotanu s práškovým cukrom vyšľahajte do tuha. Na koláč natrite tenkú vrstvu šľahačky, ozdobte čerstvými malinami a servírujte.

Bojíte sa neporiadku? Už sa nemusíte!

Po chvíľach pohody #enjoytogether sa nemusíte trápiť špinavým riadom.
Somat odstráni aj tú najodolnejšiu špinu, mastnotu alebo pripáleniny, a váš riad bude jednoducho znovu dokonale čistý.