Somat Logo

Humus, baba ghanoush a mrkvový šalát

Suroviny
Porcie: 4

  • 2 baklažány
  • 400 g mrkvy
  • 250 g cíceru (z konzervy, scedený)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 citróny
  • 10 g mäty
  • 50 g brusníc (sušené)
  • 30 g tekvicových semienok
  • 5 polievkových lyžíc pasty tahini
  • 1 polievková lyžica bieleho jogurtu (3,8 %)
  • 2 vetvičky tymianu
  • 2 čajové lyžičky rímskej rasce
  • 50 ml vody
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • soľ
  • čierne korenie
  • zelenina nakrájaná na prúžky na servírovanie

Náčinie: rúra, doska na krájanie, nôž, škrabka na zeleninu, strúhadlo, malá panvica, varecha, veľká misa, kuchynský robot

Predhrejte rúru na 200 °C. Baklažány rozkrojte pozdĺžne na polovice, dužinu priečne narežte a pokvapkajte olivovým olejom. Pečte približne 30 – 40 minút do mäkka. Nechajte vychladnúť.

Najemno nasekajte mätu do mrkvového šalátu. Oškrabte a nastrúhajte mrkvu.

Tekvicové semienka opekajte, kým nezačnú rozvoniavať.

Premiešajte nastrúhanú mrkvu s nasekanou mätou, opečenými tekvicovými semienkami, brusnicami, polovicou rímskej rasce, trochou citrónovej šťavy a olivovým olejom. Osoľte a okoreňte a nechajte 10 – 20 min postáť.

Humus pripravíte nasledovne: rozmixujte cícer s ošúpaným cesnakom, pastou tahini, olivovým olejom, vodou, citrónovou šťavou, zvyškom rímskej rasce, soľou a čiernym korením. Zmes dajte do misky.

Baklažánový dip pripravíte nasledovne: vyškrabte mäkkú dužinu z baklažánu a najemno nasekajte. Presuňte do veľkej misy. Než začnete s baklažánom pracovať, uistite sa, že dostatočne vychladol.

Teraz najemno nasekajte lístky tymianu a cesnak. Obe prísady pridajte do baklažánovej kaše spolu s trochou pasty tahini, bielym jogurtom a citrónovou šťavou. Miešajte kým nevznikne jednoliata zmes. Osoľte a okoreňte. Vychutnajte si podnos plný zeleniny nakrájanej na prúžky. Dobrú chuť!

Bojíte sa neporiadku? Už sa nemusíte!

Po chvíľach pohody #enjoytogether sa nemusíte trápiť špinavým riadom.
Somat odstráni aj tú najodolnejšiu špinu, mastnotu alebo pripáleniny, a váš riad bude jednoducho znovu dokonale čistý.