Somat Logo

Turecký plochý chlieb

Suroviny
Porcie: 4

  • 200 g špaldovej múky (typ 1050)
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 100 ml vody (vlažnej)
  • 2 paradajky
  • 10 g petržlenovej vňate hladkej (do varenia a na ozdobu)
  • 400 g mletého jahňacieho mäsa
  • 4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 polievkové lyžice cesnakového oleja
  • 1/4 čajovej lyžičky sušeného medvedieho cesnaku
  • 1 čajová lyžička drvených čili vločiek
  • 1/2 čajovej lyžičky rímskej rasce
  • 1 citrón (šťava) na dochutenie
  • 1/2 čajovej lyžičky korenia sumach na ozdobu
  • špaldová múka na poprášenie
  • soľ
  • čierne korenie

Náčinie: rúra, sito, veľká misa, plech na pečenie alebo pizza kameň, papierová utierka, doska na krájanie, nôž, žiaruvzdorná misa, papier na pečenie, valček na cesto

Predhrejte rúru na najvyššiu teplotu (230 °C – 300 °C) a vložte dovnútra pizza kameň alebo plech na pečenie a nechajte zohriať. Vo veľkej mise preosejte špaldovú múku so soľou, potom pomaly prilievajte vlažnú vodu a olivový olej. Rukami dobre vypracúvajte cesto približne 5 minút, aby bolo jemné a pružné.

Rozdeľte cesto na bochníky s veľkosťou tenisových loptičiek, prikryte vlhkou papierovou utierkou a nechajte asi 10 minút oddychovať.

Paradajky umiestnite do žiaruvzdornej misy a prelejte ich horúcou vodou tak, aby boli celé ponorené. Počkajte približne 30 sekúnd, potom ich rýchlo ochlaďte v ľadovom kúpeli a následne ich ošúpte.

Nakrájajte hladkú petržlenovú vňať nadrobno. Polovicu si odložte na ozdobu. Vo veľkej mise zmiešajte mleté jahňacie mäso, paradajky nakrájané na kocky, polovicu nasekanej petržlenovej vňate, rajčinový pretlak, sušený medvedí cesnak, cesnakový olej, drvené čili vločky a rímsku rascu. Osoľte a okoreňte.

Na pomúčenej doske vyvaľkajte bochníky cesta do kruhov s hrúbkou približne 1/2 cm. Preložte na papier na pečenie.

Naneste na rozvaľkané cesto tenkú vrstvu zmesi jahňacieho mäsa a jemne ju zatlačte končekmi prstov. Preneste chlieb na papieri na pečenie do rúry, opatrne ho uložte na horúci plech. Pečte približne 5 – 8 minút, chlieb by mal mierne narásť a okraje by sa mali sa sfarbiť dohneda. Postup opakujte so zvyškom cesta a plnkou.

Posypte petržlenovou vňaťou. Podľa chuti pridajte citrónovú šťavy a korenie sumach. Chlieb zrolujte a prajeme vám dobrú chuť!

Bojíte sa neporiadku? Už sa nemusíte!

Po chvíľach pohody #enjoytogether sa nemusíte trápiť špinavým riadom.
Somat odstráni aj tú najodolnejšiu špinu, mastnotu alebo pripáleniny, a váš riad bude jednoducho znovu dokonale čistý.