Veľká noc 2020: Ako vdýchnuť nového a zábavného ducha trom veľkonočným tradíciám

Dvanásteho apríla oslavujeme koniec pôstneho obdobia. Veselú Veľkú noc, priatelia! Je nám jasné, že každá krajina, ba dokonca každá rodina má svoje vlastné veľkonočné zvyky. Všetky však majú čosi spoločné – trávime čas v kruhu blízkych, pochutnávame si na dobrom jedle a radi sa zapájame do zábavných činností, ktorých súčasťou sú veľkonočné vajíčka! Ak chcete Veľkej noci 2020 dodať trochu sviežosti, ponúkame vám tri veľkonočné tradície s drobnou obmenou v duchu #enjoytogether, ktorá vás istotne zabaví.

Veľkonočné vajíčka v žiarivých farbách

Mnohé národy strednej a východnej Európy si oslavy Veľkej noci nevedia ani predstaviť bez maľovaných kraslíc. Rodiny si nimi obyčajne zdobia jedálenský stôl. Ak ste veľkonočné vajíčka ešte nikdy sami nezdobili, vrelo vám odporúčame skúsiť to! Či už si vajíčka vyzdobíte jednoducho, alebo bohato, jedno je isté – pri premene obyčajných vajec na pestré veľkonočné kraslice sa aj s deťmi určite skvele zabavíte! Online nájdete množstvo jedinečných dekorácií na veľkonočné vajíčka, od trblietavých nálepiek až po farby, ktoré svietia v tme a dobre poslúžia, ak si usporiadate nočné hľadanie veľkonočných vajíčok. Stavíme sa, že sa počas týchto sviatkov istotne nebudete nudiť…

Hľadanie veľkonočných vajíčok s cestičkou zo stužiek

Prirodzene, tam sa veľkonočné tradície spojené s vajíčkami nekončia. Vaše deti sa už istotne tešia na hľadanie veľkonočných vajíčok. A nie sú jediné, kto sa na túto veľkonočnú tradíciu teší. Vy sa predsa môžete zahrať na veľkonočného zajaca a ešte predtým, než si spolu so svojimi najbližšími vychutnáte hľadanie veľkonočných vajíčok, môžete povyberať skrýše pre vytúžené veľkonočné maškrty.

Máme pre vás drobnú zaujímavosť – tradícia s veľkonočným zajacom podľa všetkého siaha až do 18. storočia. Holandskí kolonisti v americkom štáte Pennsylvánia verili v takzvaného Oschter Hawsa alebo Osterhase, ktorý sa podobal na dnešného veľkonočného zajaca. Oschter Haws ukladal vajíčka do trávy, kde na ne deti chystali hniezda a potom ich aj hľadali – tu niekde sa začína tradícia hľadania vajíčok, ktoré poroznášal Oschter Haws! Veľkonočný zajac však nemá na starosti skrývanie maškŕt vo všetkých krajinách sveta. Napríklad vo Francúzsku vraj deťom nosia čokoládu lietajúce veľkonočné zvony. V každom prípade by sme sa s vami radi podelili o naše obľúbené skrýše. Je jasné, že našou najobľúbenejšou „loveckou“ miestnosťou je kuchyňa. Medzi päť najlepších skrýš na veľkonočné vajíčka patrí: košík s ovocím, rúra, chladnička, tienidlo na lampu a umývačka riadu!

Čím budú vaše deti staršie, tým lepšie budú vedieť, kde sú veľkonočné vajíčka obyčajne ukryté. V tomto prípade môže byť príjemným spestrením tradičného hľadania veľkonočných vajíčok cestička zo stužiek. Každému z detí priraďte farbu stužky, za ktorou musia ísť, ak sa chcú dostať k pokladu. Znie to ľahšie, než to v skutočnosti je. Stužku môžete omotať okolo stromov, zapliesť ju s inými a viesť deti po celom dome!

Veľkonočné pohostenie a súboj vajec

Okrem pestrofarebných kraslíc vlastnoručnej výroby môžete na Veľkú noc pre celú rodinu pripraviť aj veľkonočné pohostenie – napokon, čo je lepšie než sviatočné stretnutie so všetkými blízkymi? Zrejme najvýstrednejší veľkonočný obed nájdete v Rumunsku – súčasťou tradičnej veľkonočnej hostiny je zvyčajne štyri až päť chodov! Ak dávate pri veľkonočnom pohostení prednosť jednoduchým, no lahodným jedlám, máme pre vás niekoľko jednoduchých receptov. A vďaka prípravkom Pur a Somat si hravo poradíte aj s riadom, ktorý po pohostení zostane – nechceme predsa, aby ste márnili more času umývaním, keď ho môžete radšej využiť na príjemné chvíle s rodinou.

S veselými veľkonočnými tradíciami z Rumunska sme však ešte neskončili. Rumuni majú vo zvyku vyhlásiť aj „súboj vajec“, ktorým sa môžete inšpirovať a pripraviť ho pre hostí ako radostnú vsuvku. Zabavte sa spoločne pri tejto hre – v každom kole treba o seba rozbiť dve vajcia uvarené natvrdo. Vajíčko s najtvrdšou škrupinou vyhráva a ten, kto prehrá, musí zjesť všetky vajíčka, ktoré rozbil víťaz – je to jednoduché, no neuveriteľne zábavné. Vyskúšajte sami! Sme si istí, že v kombinácii s inými činnosťami, ktorým kraľujú vajíčka, si oslavy Veľkej noci 2020 vychutnáte aj so svojimi blízkymi naozaj naplno.

Bojíte sa neporiadku? Už sa nemusíte!

Po chvíľach pohody #enjoytogether sa nemusíte trápiť špinavým riadom. Somat potom riad jednoducho umyje! Naše účinné receptúry vyčistia aj najodolnejšiu špinu, ako mastnota a pripáleniny, takže vy si môžete ešte lepšie vychutnať čas strávený s blízkymi!

Zistiť viac

  • Spoznajte našu #Enjoytogether Iniciatívu.

  • Kto vravel, že umývanie riadu musí byť nudné? S týmito nápadmi je zábava zaručená! A s našimi účinnými výrobkami je to naozaj jednoduché! Vyskúšajte teraz!

  • Spojili sme sa s Kitchen StoriesTM, aby sme Vám priniesli dokonalé recepty, ktorými môžete na najbližšom stretnutí potešiť svojich blízkych. Objavte všetky recepty!