Anglické scones s džemom z čiernych ríbezlí
Ingrediencie
Porcie: 12
- 500 g čiernych ríbezlí
- 250 g želírovacieho cukru (pomer 1:2)
- 350 g múky
- ¼ lyžičky soli
- 3 lyžičky jedlej sódy
- 50 g cukru
- 85 g masla
- 185 ml cmaru
- 1 vajce
- cukor na posypanie
- 2 lyžice Cointreau (voliteľné)
- maslo alebo krémový syr na podávanie
Pomôcky: rajnica, ručný mixér, 2 zaváracie poháre, plech, maslovačka, rúra, vykrajovátko, papier na pečenie, doska na krájanie, nôž, veľká misa, valček
Na výrobu džemu odstráňte stonky z ríbezlí, umyte a usušte. Ručným mixérom rozmixujte ríbezle, želírovací cukor a Cointreau. Premiestnite zmes do rajnice na stredne vysokú teplotu a varte cca 4 minúty. Prelejte do čistých zaváracích pohárov, uzavrite a nechajte vychladnúť.
Na výrobu scones predhrejte rúru na 200°C a vyložte plech papierom na pečenie, ak je treba. Vo veľkej miske zmiešajte múku, soľ, sódu bikarbónu a cukor. Maslo nakrájajte na kocky, pridajte do zmesi a pomocou prstov ho zapracujte do cesta, až bude pripomínať posýpku. Pridajte cmar a vypracujte cesto. Cesto vyvaľkajte na 4 cm hrubý plát a vykrájajte kolieska. Dajte ich na plech mierne od seba. Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom. Posypte štipkou cukru a pečte v rúre približne 20 minút, alebo do zlatista.
Vyberte scones z rúry a nechajte vychladnúť, potom podávajte s maslom alebo krémovým syrom, a domácim ríbezľovým džemom. Dobrú chuť!
Bojíte se neporiadku? Nemusíte!
Po tom, čo ste si užili chvíľky #enjoytogether, si nemusíte robiť žiadné starosti so špinavým riadom.
Somat odstráni aj tú najodolnejšiu špinu, ako sú mastnota a pripáleniny. Váš riad bude znovu dokonale čistý.