Švédske mäsové guľôčky
Suroviny
Porcie: 4
- 600 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 žemľa
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 100 ml mlieka
- 60 ml smotany na šľahanie
- 1 polievková lyžica masla
- 1 polievková lyžica múky
- 1 čajová lyžička nového korenia (mletého)
- 2 čajová lyžička sójovej omáčky
- čierne korenie
- rastlinný olej na vyprážanie
- brusnicový džem ako príloha
- zemiaková kaša ako príloha
Kuchynské pomôcky
veľká misa, malá panvica, varecha, doska na krájanie, nôž, tanier, chladnička, veľká panvica
Krok 1/8
1 žemľa – 100 ml mlieka
veľká misa
Natrhajte žemľu na malé kúsky a namočte ich približne na 5 – 7 min do mlieka, kým nezmäknú.
Krok 2/8
1 cibuľa – rastlinný olej na vyprážanie
malá panvica – varecha – doska na krájanie – nôž
Medzitým si najemno nakrájajte cibuľu a orestujte ju na malej panvici na troche rastlinného oleja do sklovita.
Krok 3/8
600 g mletého hovädzieho mäsa – 1 vajce – 1 čajová lyžička nového korenia – soľ – čierne korenie
varecha
Do misy s namočenou žemľou pridajte orestovanú cibuľu, mleté hovädzie mäso, vajce, nové korenie, soľ a čierne korenie a všetko spolu poriadne zmiešajte.
Krok 4/8
tanier – chladnička
Z mäsovej zmesi vytvarujte guľôčky (s priemerom asi 3 cm), poukladajte ich na tanier a dajte ich asi na 20 – 30 min chladiť.
Krok 5/8
1 polievková lyžica masla
veľká panvica – varecha
Vo veľkej panvici rozohrejte maslo a opekajte mäsové guľôčky zo všetkých strán približne 15 – 20 min na stredne vysokej teplote. Dávajte pozor, aby sa guľôčky v panvici navzájom nedotýkali. Hotové guľôčky vyberte z panvice a odložte ich nabok.
Krok 6/8
1 polievková lyžica múky – 300 ml hovädzieho vývaru
Pripravte omáčku. Opražte múku na zvyšku rastlinného oleja a za stáleho miešania prilejte hovädzí vývar.
Krok 7/8
60 ml smotany na šľahanie
Nakoniec primiešajte smotanu na šľahanie. Omáčku nechajte variť na miernej teplote približne 5 – 7 minút, kým nezhustne.
Krok 8/8
2 čajové lyžičky sójovej omáčky – čierne korenie – brusnicový džem ako príloha – zemiaková kaša ako príloha
Nakoniec omáčku dochuťte sójovou omáčkou a čiernym korením. Vráťte mäsové guľôčky do panvice, premiešajte ich s omáčkou a podávajte s brusnicovým džemom a so zemiakovou kašou.
Bojíte se neporiadku? Nemusíte!
Po tom, čo ste si užili chvíľky #enjoytogether, si nemusíte robiť žiadné starosti so špinavým riadom.
Somat odstráni aj tú najodolnejšiu špinu, ako sú mastnota a pripáleniny. Váš riad bude znovu dokonale čistý.