Svieže trendy v letných jedlách na rok 2020

Čím teplejšie je, tým menej máme chuť na ťažké jedlá. K letu sa nám teda viac hodia ľahké, jednoduché a osviežujúce jedlá. Samozrejme, mali by byť čo najchutnejšie a najzdravšie. Objavte preto s nami tie najhorúcejšie trendy medzi letnými jedlami, ktoré si získali srdcia ľudí po celom svete a ktoré chutia najlepšie v partii.

Zmrzlina pre dospelých

Ak si myslíte, že zmrzlina je len zábavka pre deti, mýlite sa. Okrem bežných príchutí, akými sú čokoláda, vanilka, jahoda, stracciatella a ďalšie, stretávame vo svete zmrzliny množstvo výtvorov, ktoré by mali byť po chuti skôr dospelým milovníkom ľadovej pochúťky.

V pestrej palete chutí nájdete napríklad horkú čokoládu alebo kozí syr s polevou zo sladkého drievka. Je jasné, že takéto chute vaše deti neoslovia. Zaujíma nás však, aké zmrzlinové výtvory nás čakajú v lete roku 2020.

Nízky obsah cukru a alternatívne sladidlá

Hľadanie alternatívnych sladidiel do letných jedál, ktoré by vám urobili radosť, je už v plnom prúde. Do supermarketov sa dostáva čoraz viac inovatívnych výrobkov. Podľa odborníkov na maloobchod si medzi trendové letné jedlá razia cestu nektár zo sladkých zemiakov, sirup z granátového jablka a cukor z Budhovho ovocia.

V roku 2020 zažiari letný sendvič

Na sýtejšiu strunu nám zahrá klasika, ktorá sa často ocitá na grile a rada sa oblieka do nového šatu: sendvič. Medzi nové kombinácie, ktoré si našli cestu do tohto evergreenu tisícich tvárí, patria rôzne druhy ovocia, papričky Poblano, syr Gruyère, ale aj karí, hľuzovky, čerešne, havajské chute, ricotta, javorový sirup či citrónová tráva.

Tomuto trendu na sile neuberá nič, a to najmä v lete, keď sa sendvičové start-upy objavujú všade ako huby po daždi a ponúkajú vám ľahké pochúťky na cestu v čoraz divokejších kombináciách. Ak práve nepatríte medzi horných desaťtisíc, ázijský sendvič s legendárnym japonským hovädzím z Kobe za približne 185 dolárov si vychutnáte len očami.

Vychádzajúca hviezda západoafrickej kuchyne

Jedlá západoafrickej kuchyne budú medzi trendmi letných jedál v roku 2020 hrať hlavnú rolu. Prinesú mimoriadne osviežujúce chute, ktorým budú dominovať čili, zázvor a citrónová tráva. Popularitu si však zachovajú aj známe superpotraviny ako moringa či tamarind. Suroviny s bohatou a zemitou chuťou sa čoraz častejšie objavujú v jedlách i nápojoch a v dobrotách, s ktorými sa stretneme v gurmánskom lete 2020, budú hrať nezastupiteľnú rolu.

Osviežujúce nápoje do horúceho počasia

Horúce dni sa zvládajú oveľa jednoduchšie s chladivým letným nápojom v ruke. Trend letných jedál je jasný: ochutená voda nabitá rôznymi prírodnými surovinami – medzi osviežujúce príchute, po ktorých ľudia siahajú, patria najmä citrón, limetka, mäta, uhorka, levanduľa, rozmarín a zázvor.

Pre sviežu kyslastú chuť sú však obľúbené aj fermentované nápoje. Navyše majú mimoriadne priaznivý vplyv na trávenie a jednoducho si ich pripravíte aj sami. Dokonca aj s partiou, pretože osviežujúci nápoj v lete predsa chutí najlepšie s priateľmi vonku (samozrejme, s bezpečným odstupom).

Priebežné pochrumkávanie je teraz v kurze

Pravidlo troch jedál denne je už zväčša vecou minulosti. Mnoho pracujúcich ľudí si to v našom rýchlom svete aj tak nemôže dovoliť.

Preto je dobre, že namiesto zvyčajne rýchleho občerstvenia môžeme teraz všade siahať po zdravých sezónnych maškrtách. Na regáloch obchodov už netrpezlivo čaká čerstvé ovocie, chrumkavá zelenina, miešané šaláty a iné jednoduché pochúťky, do ktorých sa môžete pustiť. Stačí len myslieť na udržateľnosť: keďže sezónne potraviny, ktoré sa vypestujú v regióne, netreba prepravovať cez pol sveta, šetria sa aj emisie CO2.

Celkový trend: väčšia udržateľnosť

Aj keď toto sa netýka priamo letných jedál, radi by sme poukázali na udržateľnosť, ktorá je čoraz dôležitejšia. Vidno to na reštauráciách, ktoré ponúkajú papierové slamky, na zákazoch jednorazových plastov, na nákupoch v bezobalových supermarketoch, ale aj na udržateľnejšom poľnohospodárstve, obstarávaní a príprave potravín.

To všetko spolu s jednoduchými, chutnými a ľahkými receptami, s ktorými vám leto roku 2020 zachutí ešte viac:

Mnohé z tých najdôležitejších chvíľ v našich životoch sa odohrávajú pri varení alebo stolovaní a prostredníctvom nich budujeme aj vzťahy. Zaujímavosti a nápady k týmto témam nájdete aj v našich inšpiratívnych článkoch. Inšpirujte sa!

Bojíte sa neporiadku? Už sa nemusíte!

Po chvíľach pohody #enjoytogether sa nemusíte trápiť špinavým riadom. Somat potom riad jednoducho umyje! Naše účinné receptúry vyčistia aj najodolnejšiu špinu, ako mastnota a pripáleniny, takže vy si môžete ešte lepšie vychutnať čas strávený s blízkymi!

Zistiť viac

  • Spoznajte našu #Enjoytogether Iniciatívu.

  • Kto vravel, že umývanie riadu musí byť nudné? S týmito nápadmi je zábava zaručená! A s našimi účinnými výrobkami je to naozaj jednoduché! Vyskúšajte teraz!

  • Spojili sme sa s Kitchen StoriesTM, aby sme Vám priniesli dokonalé recepty, ktorými môžete na najbližšom stretnutí potešiť svojich blízkych. Objavte všetky recepty!