Humus, baba ghanoush a mrkvový šalát
Suroviny:
Porcie: 4
- 2 baklažány
- 400 g mrkvy
- 250 g cíceru (z konzervy, scedený)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 citróny
- 10 g mäty
- 50 g brusníc (sušené)
- 30 g tekvicových semienok
- 5 polievkových lyžíc pasty tahini
- 1 polievková lyžica bieleho jogurtu (3,8 %)
- 2 vetvičky tymianu
- 2 čajové lyžičky rímskej rasce
- 50 ml vody
- 5 polievkových lyžíc olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
- zelenina nakrájaná na prúžky na servírovanie
Náčinie: rúra, doska na krájanie, nôž, škrabka na zeleninu, strúhadlo, malá panvica, varecha, veľká misa, kuchynský robot
Predhrejte rúru na 200 °C. Baklažány rozkrojte pozdĺžne na polovice, dužinu priečne narežte a pokvapkajte olivovým olejom. Pečte približne 30 – 40 minút do mäkka. Nechajte vychladnúť.
Najemno nasekajte mätu do mrkvového šalátu. Oškrabte a nastrúhajte mrkvu.
Tekvicové semienka opekajte, kým nezačnú rozvoniavať.
Premiešajte nastrúhanú mrkvu s nasekanou mätou, opečenými tekvicovými semienkami, brusnicami, polovicou rímskej rasce, trochou citrónovej šťavy a olivovým olejom. Osoľte a okoreňte a nechajte 10 – 20 min postáť.
Humus pripravíte nasledovne: rozmixujte cícer s ošúpaným cesnakom, pastou tahini, olivovým olejom, vodou, citrónovou šťavou, zvyškom rímskej rasce, soľou a čiernym korením. Zmes dajte do misky.
Baklažánový dip pripravíte nasledovne: vyškrabte mäkkú dužinu z baklažánu a najemno nasekajte. Presuňte do veľkej misy. Než začnete s baklažánom pracovať, uistite sa, že dostatočne vychladol.
Teraz najemno nasekajte lístky tymianu a cesnak. Obe prísady pridajte do baklažánovej kaše spolu s trochou pasty tahini, bielym jogurtom a citrónovou šťavou. Miešajte kým nevznikne jednoliata zmes. Osoľte a okoreňte. Vychutnajte si podnos plný zeleniny nakrájanej na prúžky. Dobrú chuť!
Bojíte se neporiadku? Nemusíte!
Po tom, čo ste si užili chvíľky #enjoytogether, si nemusíte robiť žiadné starosti so špinavým riadom.
Somat odstráni aj tú najodolnejšiu špinu, ako sú mastnota a pripáleniny. Váš riad bude znovu dokonale čistý.